Безопасно шофиране на мотоциклети

Безопасно шофиране на мотоциклетиСъвети за мотоциклетисти

От Thanassis Houndras, Мениджър на California Superbike School-Greece”, член на European Road Safety Charter.

Много хора - не без основание - гледат на мотоциклетите като на сезонно забавление. Комбинацията от мотоциклет и неблагоприятно време през зимата не е най-благоприятната комбинация.

През лятото мотоциклетистите трябва да се изправят пред редица проблеми, които са от далеч по-голямо значение, от колкото тези през зимата.

Горещина
 
Тъй като мотоциклетистите са изложени на високи температури, те трябва да се грижат за това да не се обезводняват предварително. Жаждата е първият симптом за дехидратация, която от своя страна затруднява мисленето, рефлексите и възможността за концентрация.
 
Екипировка

Поради горещините, много мотоциклетисти намаляват екипировката си. Оставят якетата вкъщи, карат със сандали и дори не носят своите шлемове. Шлемовете, освен да предпазва в случай на инцидент, също така осигурява чудесна защита от слънчевите лъчи. Тъмният визьор защитава очите от заслепяваща светлина, димът от изгорелите газове, прах, всякакви частици във въздуха и дори насекоми.

Говорейки за якета, на пазара лесно можете да намерите специални летни модели, които позволяват свободната циркулация на въздуха и по този начин мотоциклетиста не чувства топлина и не се изпотява. Те покриват повърхността на тялото и това, което е по-важно е, че могат да предпазват лактите, раменете и гърба. Същото важи и за ръкавиците. Носейки лек, проветрив, но осигуряващ пълна защита чифт ръкавици е за предпочитане пред голите ръце, които се потят постоянно.

Това се отнася и за краката на мотоциклетиста. Най-малкото, което можем да направим е да не ги оставяме непокрити като носим къси панталонки, бермуди и други подобни. Ако мислите, че е прекалено да носите ботуши или нещо, което да покрива глезените, въпреки че е необходимо, никога не носете какъвто и да е вид сандали. Спортните обувки са най-малкото, което мотоциклетистите трябва да носят.


Мотоциклетът

 • Най-важният елемент от мотоциклета са неговите гуми. Гумите са частите, които се тестват строго през горещите летни месеци. Те стават сухи, твърди и губят свойствата си. В някои случаи гумите трябва да се сменят всяка есен, след летния период. Следователно, ако в началото на лятото те са все още в задоволително състояние, няма смисъл да ги сменяте, защото ще трябва да направите това отново след летния период. Още повече, че при състоянието на асфалтираните пътни настилки през лятото, смяната на гумите, няма да е от голямо значение. Разбира се, ако гумите са износени, трябва да ги сменим, особено ако отиваме на дълго пътуване с мотоциклета си, изминавайки стотици километри. Тъй като горещият асфалт повишава температурата на гумата повече от всеки друг период на годината, ние препоръчваме да увеличите въздушното налягане на гумата до 2 атмосфери, за да намалите прегряването.
 • Смяната на маслото на Вашия двигателв началото на лятото е нещо много важно за Вашия мотоциклет. Преди голямо пътуване, се препоръчва да отидете до сервиза с мотоциклета си, да проверите радиатора и спирачната течност, спирачките, веригата, карбуратора и винтила, и всички светлини и лампи на Вашия мотоциклет.
 • Внимание!! От деня, в който сте посетили гаража, до началото на Вашата ваканция трябва да измине поне една седмица, за да сте сигурни, че няма пропуски в сервизното обслужване. Избягвайте да оставяте мотоцилета си навън под слънцето, ако не го използвате, тъй като това води до изсушаване на неговите гумени части и бутони за управление, до изгаряне на боята и до промени в цвета на пластмацовите части.

В допълнение, винаги е добре да имате със себе си следните артикули.

 • Специален мехлем против ужилване от оси и пчели.
 • Антисептични кърпички от аптеката, които да се използват в случай на сърбеж.
 • Мехлем против изгаряне. Едно изгаряне на крака от ауспуха е много неприятно през лятото, когато сме тръгнали на море и сме изложени на слънце.
 • Принадлежности за поправяне на спукана гума, които не заемат много място в багажа, но ще Ви позволят да продължите пътуването си, докато намерите сервиз.
 • Списък с телефони за спешни случаи в района, който посещавате. Ще Ви отнеме съвсем малко време да се отбиете в туристическото бюро и да си набавите тези телефони или просто да получите информация за тях по телефона. Списъкът трябва да съсдържа телефонни номера на полиция, болница,аптека и др.

  Тази статия е от информационния бюлетин на  'Αttiki Odos',
  изд. на 13 юли, 2007.
Назад