Основна проверка на нашия автомобил

Основна проверка на нашия автомобилДори смяната на гума може да причини главоболие на много хора. Въпреки това, правилната поддръжка и лесното правене на ремонти на автомобила са с изключителна важност, тъй като икономическата ефикасност, по-дълго използване, надеждно шофиране и сигурна употреба на вашия автомобил зависят от тях.

Не подценявайте факта, че по този начин вие „комуникирате” със своя автомобил.

Ето защо, шофьорът трябва да знае как да проверява и поддържа поне някои части от автомобила, дори и ако обикновено отива на сервиз, където се грижат за тях.

Тъй като колата, която имате или предстои да закупите може да струва толкова, колкото и разходите по нейната поддръжка, моля прочетете следващите кратки съвети, за да направите първия си… контакт с нея.

Проверките са разделени в 3 категории

 • Външни проверки;
 • Проверки в областта на двигателя;
 • Проверки при запалването.


Външни проверки 

Проверете своята кола отвсякъде и се уверете, че нито отпред, нито отзад на автомобила няма нещо, което да я възпира от движение.

Проверете дали има някакви течове под колата, по-специално в частта под двигателя.

Проверете състоянието на гумите (въздушно налягане и възможно нараняване отстрани) и ако установите липса на налягане, веднага посетете най-близкия сервиз за вулканизатор, за да допълните гумите до необходимия задължителен обем.

Проверете резервната гума и се уверете, че тя е в добро състояние и има необходимото налягане (3-4 атмосфери повече от обикновеното налягане на гумите).

Проверете дали имате всяко от следните неща в багажника:

 1. Аптечка;
 2. Отразяващ триъгълник;
 3. Гаечен ключ;
 4. Вериги за зимни условия;
 5. Сигнализираща факла (служи за осветяване при нощни условия);
 6. Пожарогасител.

Дайте на контакт и проверете дали всички светлини на автомобила са в изправност:

 • Уверете се, че всички светлини на автмобила са в изправност – габарити, къси и дълги;
 • Мигачите;
 • Аварийните мигачи;
 • Стоповете;
 • Светоотразителните панели на фаровете;
 • Смяната между къси и дълги.

Проверете пластмасовите компоненти на автомобила и в случай, че намерите счупени елементи, премахнете ги и в последствие ги сменете.

Проверете дали чистачките ви работят (и дали са достатъчно ефективни) и ако е необходимо ги сменете. Проверете също така и пръскачите на течност за чистачки върху предното и задното стъкло (ако е налично) и се уверете, че количеството на течността, която изпускат е достатъчно, за да почисти стъклата.

Проверете дали регистрационните ви номера са чисти и здраво закрепени. 

В областта на двигателя

Проверете охладителната система на двигателя и по-специално нивото на вода в радиатора и проверете дали охладителят не се нуждае от допълнително напълване.

Проверете скобата на вентилатора, която не трябва да бъде разместена или да липсва (предимно при по-старите автомобили) и се уверете, че няма течове в близост до водната помпа.

Проверете картера (мястото, където стои маслото), нивото на маслото трябва да бъде между отбелязаните като максимална и минимална стойности. Проверете също така и индикаторът на маслото и вижте за евентуални течове.

Проверете акумулатор – ако е отворен тип акумулатор, проверете неговото състояние, нивото на течността трябва да бъде 1 см над оловната плоскост и ако е необходимо – допълнете я. Затегнете акумулаторните изходи и освободете вентилационните изходи, почистете ги от евентуални полепи и ги намажете с вазелин/грес

Проверете нивото на течността на волана, амбреажа и спирачките.

Проверете спирачната система и по-специално – нивото на спирачната течност в него. В никакъв случай не допълвайте с допълнително количество спирачна течност до маркираното максимално количество. Фактът, че нивото на течността е близо до минимума, може да означава, че някои части на автомобила са технически неизправни и ви съветваме задължително да потърсите сервизна помощ.

Проверете системата за почистване на стъклата и долейте течност за чистачки, ако е необходимо.

 

Проверки в областта на волана

Проверете допустимата маневреност на волана, като имате предвид, че тя не бива да бъде повече от 15 градуса или на дължина 2 пръста от свода на волана.

Проверете дали индикаторните лампи на панела пред вас са в изправност.

Проверете дали клаксонът е в изправност.

Проверете дали имате достатъчно гориво в резервоара или индикаторната лампичка казва, че има някакъв проблем.

Проверете дали педалите са със стандартното съпротивление. Когато натиснете съединителя, той трябва да отиде до най-долната част, докато педалът за спирачката трябва да спре някъде по средата и да запази твърдост в тази позиция. Спирачките трябва да бъдат тествани и докато двигателят работи. И дума да няма, че когато педалът на спирачките отива чак до долу, автомобилът има някакъв проблем и ние не бива да го шофираме.

 • Нагласете спрямо себе си позицията на седалката и облегалката;
 • Настройте позицията на огледалата;
 • Проверете дали всички врати са затворени;
 • Сложете своя колан и се уверяваме, че останалите пътници в колата също са поставили своите;
 • Преди да запалите, проверете червените индикаторни лампи. Ако има такава, не палете дигателя;
 • За да запалите: проверете за други автомобили, индикирайте, че ще запалите, проверете отново, като се завъртите и потеглете тогава, когато пътят е чист.
Назад