Безпасността трябва да е основната ни грижа

Безпасността трябва да е основната ни грижаВ случай, че по време на вашето пътуване имате проблеми с двигателя трябва да спрете, веднага да включите аварийните си светлини, след което да се опитате да стигнете до най-близкия паркинг или сервиз.

Ако това не е възможно паркирайте колата си встрани от пътя, на безопасно разстояние преди или след евентуален завой, за да не създадете предпоставки за произшествия.

Поставете вашият сигнален триъгълник на разстояние поне 100 метра зад колата ако се намирате на магистрала или първокласен път. Внимание: През нощта не забравяйте първо да облечете своята светлоотразителна жилетка преди да поставите триъгълника. Ако не разполагате с такава се постарайте да бъдете със светли дрехи.

Прекъсвания на двигателя

Проверете системата за запалване, тъй като тя обикновено е много чувствителна към промени във влажността. През зимните месеци интензивни валежи или големи количества вода по пътя могат да причинят прекъсвания в двигателя или дори изцяло да спрат работата му. Ако това се случи отворете капака на вашия автомобил и напръскайте със спрей против влага свещите, кабелите до тях, стартера и вътрешната страна на дистрибуторната капачка. Трябва да отстраните кабелите от свещите един по един и да ги поставите обратно на място веднага след като ги напръскате, за да не объркате местата им по-късно. Ако не разполагате със спрей против влага можете да използвате дизелово гориво, което да нанесете с парче плат. 

Ако температурата на двигателя е ниска
 
производителността му няма да е оптимална, като това в пълна сила важи и за отоплителната инсталация. Това може да се случи като следствие на проблем или повреда в термостата или просто поради много ниска температура на околната среда. Ако причината е в студа можете да решите проблема като покриете част от радиаторната решетка, намалявайки по този начин повърхността, изложена на пряк контакт със студения въздух. Това най-лесно може да постигнете с парче картон или найлонов плик, като го поставите пред решетката. В зависимост от колата няма точна формула за размера на площта, която трябва да покриете. По метода на пробата и грешката ще откриете оптималната площ, която трябва да се закрие. Започнете с ¼ от повърхността, като продължите да увеличавате покритието и да следите температурния датчик до постигане на задоволителен резултат.  

Не тръгвайте на път без антифриз
 

Ако в охладителната система няма антифриз и не нямате резервна бутилка, използвайте алкохол. В зимни условия двигателят може да се повреди при липса на антифриз.

Ако нямате зимна течност за чистачки можете да добавите алкохол и в нормалната, за да предотвратите замръзването й.  

Ако ремък на автомобила ви се скъса
 

и нямате резервен може да импровизирате с найлонов чорап или дори собствения ви колан. Дори без ремък може да пропътувате няколко километра до най-близкия сервиз в случай, че ремъка задвижва само генератора, но не и водната помпа.

Ако нямате резервни бушони

През зимата бушоните на автомобилите изгарят по често заради къси съединения, следствие от повишената влажност или претоварване, причинено от продължителна работа на множество електрически системи – фарове, чистачки, отопление, нагреватели на прозорците и т.н. Ако в колата нямате резервни бушони винаги можете временно да отстраните проблема като поставите на мястото на изгорелия бушон парче жица, като имате предвид, че единична жица се равнява на 2А(ампера). Не забравяйте да замените временната жица с бушон при първа възможност. 

Чистачки

Ако една от чистачките ви откаже на път се опитайте да намерите здрава тел и да я свържете с работещата.

Ключалки

Ако ключалките ви са замръзнали, използвайте запалка, за да нагреете ключа. Поставете ключа в ключалката и изчакайте, докато температурата му разтопи леда. Ако е необходимо, повторете процедурата. Не упражнявайте натиск върху ключа за да него счупите. Бъдете търпели и опитайте отново.

Болтове на джантите

Ако сменяте гума и загубите в калта или снега болтовете, които я придържат можете да заемете по един болт от останалите три гуми. Така всяка от четирите гуми ще се крепи на три болта, позволявайки ви да достигнете близкия сервиз с разумна скорост.

 

Не трябва да забравяте:

Безопасно шофиране

1. Сцеплението с пътя и поведението на колата ви  се влошават при мокра настилка, и са минимални на сняг и особено на лед. Дори със зимни гуми спирачният ви път е двоен докато вали и настилката е мокра, и почти десет пъти по-голям от нормалното върху лед!

2. Не тръгвайте, докато нямате добра видимост и всички пътници са заели местата си. Често прозорците са замъглени от дишането и температурната разлика. Лошата видимост може да попречи на водача да забележи задаваща се опасност и да го накара неправилно да прецени ситуацията.

 

3. Бъдете внимателни, когато натискате спирачките. Стремете се да натискате педала на спирачката плавно ако колата ви не е оборудвана с ABS. Сцеплението на асфалта с гумите значително намалява при мокра настилка, докато това между спирачния диск и накладките почти не се променя в различните атмосферни условия. Шансът гумите да „блокират” при мокро време е значително по-голям, отколкото в нормални условия. Блокирането на гумите може да направи автомобила практически неуправляем.

Ако колата ви има ABS можете да прилагате върху педала каквото усилие изберете. Системата ще предотврати блокиране на гумите при всички случаи.

4. Запомнете, че ако завъртите волана с голяма скорост и колата не завие, дори да върнете газта решението е просто да намалите въртенето на гумите/скоростта.

5. Колкото по-голяма е скоростта на мокър път, толкова по-голям е шанса колата да поднесе.

Приятно пътуване!

Назад