Шофиране и алкохол - смъртоносна комбинация

Шофиране и алкохол - смъртоносна комбинацияСамо една чаша алкохолно питие увеличава възможността  шофьорът да бъде замесен във фатален инцидент.
Не трябва да се заблуждавате: Дори една чаша алкохолна напитка е достатъчна да намали сериозно Вашата способност за шофиране, да увеличи риска да бъдете отговорен за причиняването на катастрофа.
 
Изчислено е, че една чаша бира или едно малко алкохолно питие, ликьор или уиски, повишава алкохолното съдържание в кръвта до степен, при която рискът от фатално пътно произшествие, в което участник е само една кола, се удвоява.

Разбира се, алкохолът в кръвта не е единствения фактор, който определя безопасността. Други фактори, които сериозно повишават риска от смърт, произтичат от консумацията на едно или две алкохолни питиета, дори ако количеството на алкохол в кръвта е в допустимите граници.

Особено опасни фактори са комбинациите на алкохол с липсата на сън или с някои лекарства.

 
Алкохол и липса на сън 

Според голям брой студии хората, които страдат от липса на сън, шофират много зле два часа след като са изпили 2 или 3 алкохолни питиета. Тези хора надценяват шофьорските си умения, излагайки на сериозна опасност своя живот и живота на други невинни хора.

Днес ние знаем, че много хора, и особено младите хора, поради техния начин на живот, нощни партита и  забавления, спят недостатъчно. Този факт, съчетан с комбинацията на алкохол и шофиране през нощта, създава предпоставки за катастрофи по пътищата и човешки трагедии, смъртни случаи, увреждания и инвалидност.

Липсата на сън сама по себе си е причина за инциденти. Но когато е комбинирана с пиенето на алкохол, прави нещата дори по-лоши. Дори леки смущения на съня, съчетани с малко алкохол, увеличават риска от катастрофи.

 
Алкохол и лекарства

Алкохолът си взаимодейства с някои лекартсва, като транквиланти и някои болкоуспокоителни или антихистамини. Това взаимодействие, последвано само от 1-2 алкохолни питиета, причинява на шофьора сънливост и увеличава значително риска от катастрофа.

Алкохолът намалява способността за бърз отговор на нервната система. Той понижава скоростта на реакцията, защото потиска нашите рефлекси. Той повлиява на нашите преценки и забавя способността ни да взимаме решение.

В сложен процес като шофирането, който изисква много умения и бързо взимане на решение, едно алкохолно питие, само по себе си, или съчетано с липса на сън или употребата на някои лекарства, затруднява шофьора да вижда както трябва пътя, да наблюдава движението на другите коли, да пази пешеходците, да усеща собствената си скорост и да бъде способен да паркира и да извършва правилни движения с волана.

Статистиката в САЩ показва, че 40% от всички смъртни случаи, причинени от катастрофи, се дължат на шофиране под влиянието на алкохол. Това означава, че са в САЩ около 17 000 души загубват живота си, заради шофиране в нетрезво състояние.

Когато Вие сте някъде с приятели, на всяка цена разубедете тези, които имат намерение по-късно да шофират, дори и след само едно питие. Отказвайте да се качите в кола, която ще бъде управлявана от някой, който е пил алкохол. Изберете да се обадите за такси, за да се приберете, вместо да приемете да бъдете закарани от някой, който е консумирал алкохол.

Ако имате гости в къщи, не отдавайте голямо значение на алкохолните питиета. Предложете на Вашите гости голям избор от безалкохолни напитки и им напомнете, че употребата дори на само едно алкохолно питие може би е застрашава тяхната сигурност, когато шофират.

Спрете да предлагате алкохол на гостите си около 90 минути преди края на Вашето парти или вечеря и преди Вашите гости да си тръгнат.

Предотвратяването на смъртни случаи, увреждания и инвалидност , причинени от катастрофи по пътищата, трябва да бъде приоритет на всеки.  Само с общи и непрекъснати усилия, ще успеем да съкратим безкрайния списък с жертви от катастрофи.

В битката с шофирането в нетрезво състояние ние всички можем да вземем участие, като разубеждаваме хората да пият дори по едно питие.

Библиография:

Alcoholism: Clinical and Experimental Research

National Safety Council

National Institute for Occupational Health

Източник:  

 

Назад