Как да проверим налягането и да напомпаме гумите

Как да проверим налягането и да напомпаме гумитеПредставяне

Чрез проверка на нормалното ниво на налягането в гумите, вие се грижите за тяхното добро състояние, за пробега, който могат да издържат и качеството на пътуване.

Инструкции

Ниво на сложност: Лесно

Стъпка 1

Проверете гумите, докато са хладни (гумите са с по-голям обем, когато са нагорещени и с по-малък, когато са студени).

Стъпка 2

Махнете капачките от винтилите на гумите, които проверявате.

Стъпка 3

Натиснете напомпващия маркуч към винтила и се ослушайте. Ако чуете свистене, това означава, че не сте прикрепили маркуча към винтила правилно; или пък това означава, че не е на правилната позиция или пък има нужда от още налягане.

Стъпка 4

Можете да проверите правилното налягане на гумите върху стикера на вратата или в наръчника на автомобила. Ако пренапомпате гумите си, можете да изпуснете въздух, като натиснете металното пинче в центъра на винтила с молив или химикалка. Ако трябва да научкате правилното налягане на гумите, трябва да знаете, че 32 psi (pounds per square inch) са обикновеното налягане на повечето типове коли и на стандартните гуми.

Стъпка 5

Завъртаме капачето на винтила.

Стъпка 6

Повторете процедурата за всяка от гумите и за резервната гума (защото обикновено се случва така, че проверявате налягането на резервната гума тогава, когато вече е късно).

Стъпка 7

Проверете грайферите на автомобилите гуми. Препоръчваната дълбочина на грайферите зависи от гумата. Общо казано, може да проверите дълбочината като сложите монета от 1 стотинка в грайфера; ако монетата потъне с едва ¼ от своя размер, гумата трябва да бъде сменена при първа възможност. За по-точна преценка можете да използвате наръчниците по бензиностанциите. Ако имате сериозни съмнения, че има нещо нередно в гумата, трябва незабавно да я смените.

Стъпка 8

Проверете дали предните гуми са по-износени от задните. Ако това е така, можете да ги размените, за да избегнете нееднакво износване и веднага след това да отидете в сервиз, където да ги балансират с вукланизатор.

Съвети и предупреждения

  • Налягането, изписано отстрани на гумата е максималното налягане, което гумата може да понесе и не е препоръчително при тежки натоварвания;
  • Малка разлика в налягането може да е резултат от погрешно измерване;
  • Можете да си купите измервател на налягането сравнително евтино;
  • Прочетете препоръчителното налягане, което е изписано отстрани на гумата.
  • Цялата процедура може да бъде извършена с правилното оборудване съвсем безплатно на всяка бензиностанция ЕКО.

От какво имате нужда:

  • Измервател на налягането в гумата;
  • Измервател на грайфера.
Назад