Екскурзии и маршрути

Екскурзии и маршрути  • Морско освежаване

От десетилетия Черно море е най-известната и предпочитана дестинация в България със своите невероятни параметри за региона: 380 километра плажна ивица, 240 до 300 часа слънце през летния сезон, средна дневна температура на въздуха от 23-25◦C и температура на морската вода между 23-25◦C, 70-75% относителна влажност на въздуха, разнообразен релеф, неизброими културни и исторически забележителни, курорти за всеки вкус и джоб.

 

  • Селски и екотуризъм

Селският и екотуризмът имат голям потенциал за България. Съществуват няколко места в страната, където можете да се насладите на голямо природно разнообразие и да срещнете топлата гостоприемност на българите. Страната може да бъде разделена на седем региона по отношение на селския и екотуризма, всяка със своите характерни особености и индивидуален образ.

 

  • Културни турове

Огромен брой антики, древни бижута и гробници са оцелели до днешни времена по българските земи още от тракийските времена. От римското присъствие по нашите земи пък са се запазили крепости, различни постройки и пътища. Византийците и турците са оставили цели градове, крепостни селища, фонтани и бани.

 

  • Балнеотуризъм Спа и Уелнес

Балнеотуризмът е традиционен елемент от облика на България като туристическа страна. Традицията да се използват лечебните качества на водите и природните ресурси води началото си от траките, известни като изкусни лечители, познаващи целебните качества на минералните извори. В страната официално са обявени 102 курорта. От тях 34 са от национално значение (5 климатични планински, 10 климатични морски) и 68 от местно значение (38 балнеолечебни, 48 планински климатични, 15 морски климатични).

 

  • Ски

Планините в България са общо 16 и заемат една трета от общата територия на страната. Уникалните скали и скални феномени, водопади и ски склонове привличат много туристи. Планинският климат на страната е изключително здравословен – сравнително студент през зимата и в същото време – достатъчно студен, но слънчев през зимата. Ето защо България предлага многжество различни предложения за активен туризъм през всички сезони – ходене пеша, каране на велосипед, скално катерене, къмпънг през лятото и ски и сноуборд през зимата.

Най-известните ски курорти на България са Банско, Боровец, Пампорово, както и няколко по-малки курорти като Чепеларе и Витоша..

 

Source: Национална агенция по туризъм

Назад