Триумф и емоции на юбилейното издание на ЕKО Acropolis Rally 2023

Триумф и емоции на юбилейното издание на ЕKО Acropolis Rally 2023

Кале Рованпера спечели купата в „Ралито на боговете“

Тазгодишното празнично издание на ЕKО Acropolis Rally, известно още като „Ралито на боговете“, се проведе между 7-10 септември в Атина, Гърция. Започнало още през 1953 г., това е 70-о издание на едно от най-вълнуващите и екстремни състезания в света. ЕKO е не само негов дългогодишен гранд спонсор, но и фигурира официално в наименованието му – ЕKО Acropolis Rally.

Известно със своите тежки планински отсечки, чакълести пътища и високи температури – събитието е сред най-впечатляващите в календара на Световния рали шампионат (WRC). Тази година 72 отбора от 31 държави приеха предизвикателството да покорят сложното трасе около град Ламия въпреки безпрецедентните дъждове и жаркото слънце.

Бурното време не отказа и феновете, които се насладиха на емоцията от автомобилното шоу на живо.  След оспорвана надпревара, с много неочаквани препятствия, шампионската купа на ЕKО Acropolis Rally 2023 грабна звездата на Toyota – 22-годишният финландец Кале Рованпера.

„Беше тежка седмица с много трудни условия. Освен за нас, това беше огромно изпитание и за местните – беше страхотно да видя толкова гръцки фенове в толкова сложни времена за тях. Беше хубаво да им дам нещо, на което да се насладят.“

В продължение на три дни състезатели от най-висока класа се надпреварваха по 14 маршрута с дължина близо 300 километра и представиха най-издръжливите и бързи рали автомобили в историята на световния шампионат.

Най-младият шампион на WRC Кале Рованпера даде заявка за победа още в първия ден на събитието. ЕKО Acropolis Rally 2023 започна на 7 септември в подножието на Акропола, след което гръцката столица бе домакин на „ЕKО Super Special Stage” – специално изграденото асфалтово трасе за откриващия етап на състезанието на Атинската ривиера в Plateia Nerou, където Рованпера отново финишира първи. Отсечката с дължина 1,5 км бе сцена на спиращ дъха спектакъл – разположена между стадиона за таекуондо, игрището за плажен волейбол и с гледка към яхтеното пристанище Флисвос, „ЕKО Super Special Stage” разкри красотата на Гърция пред публика от над 150 страни.

Освен множество официални лица и гости – сред специалните зрители бяха и печелившите от играта на EKO България, които получиха двойни билети за седемдесетото издание на „Ралито на боговете“.

За EKO България:

EKO България ЕАД стъпва на българския пазар през 2002 г. Компанията е част от HЕLLENiQ ENERGY Group – една от водещите енергийни групи в Югоизточна Европа. Успешното развитие на EKO България се дължи на главната ѝ мисия – да предлага разнообразие от продукти с гарантирано качество и възможно най-доброто обслужване. Компанията разполага с верига от 95 бензиностанции под марката EKO на територията на страната. Досега тя е инвестирала повече от 100 милиона евро в българската икономика от 2002 г. насам и има 1100 служители в мрежата от бензиностанции на EKO България.

За HЕLLENiQ ENERGY:

HELLENiQ ENERGY е една от водещите енергийни групи в Югоизточна Европа с дейности, обхващащи цялата енергийна верига и с присъствие в 6 държави. Основните дейности на групата включват рафиниране, доставка и търговия с петролни и нефтохимически продукти, маркетинг на горива както в Гърция, така и в международен план, възобновяеми енергийни източници, производство и търговия с електроенергия, както и доставка, дистрибуция и търговия с природен газ. Групата бързо се трансформира на базата на своя нов стратегически бизнес план за устойчив растеж, наречен „Визия 2025“.