HELLENIC PETROLEUM се ребрандира на HELLENiQ ENERGY

 

HELLENIC PETROLEUM се ребрандира на HELLENiQ ENERGY

HELLENiQ ENERGY, групата от компании към които е и ЕКО България, ще се фокусира върху инвестиции в енергия от възобновяеми източници и намаляване на отпечатъка си върху околната среда

Hellenic Petroleum, една от най-големите енергийни компании в Югоизточна Европа, представя новото си лого и корпоративна идентичност и новото си име HELLENiQ ENERGY като част от цялостното ребрандиране на своя бизнес. С него компанията отбелязва забележителната си 64-годишна история, както и амбициите си да се превърне във водеща енергийна компания.

Ангажимент за по-устойчиво бъдеще

Новата корпоративна идентичност на HELLENiQ ENERGY затвърждава завършването на първия етап от стратегическия план на Групата – „Визия 2025“. Този план предвижда компанията да измести фокуса си към стабилно устойчиво развитие, бърз растеж на възобновяеми източници и зелена енергия и разширяване на нови пазари и продукти. В основата на този преход е реализацията на значими проекти за трансформация, цифровизация и модернизация на съществуващите рафинерии.

Целта на HELLENiQ ENERGY е значително да намали своя отпечатък върху околната среда, като се стреми да се справи с последиците от изменението на климата. За да постигне тази цел, Групата ще укрепи позицията си на лидер в енергийния бизнес, фокусирайки се върху темата за зелената енергия и използвайки своите ресурси, за да се бори за едно по-чисто бъдеще. Това включва големи инвестиции във възобновяеми енергийни ресурси.

ЕКО България – българският принос

От стъпването си на българския пазар през юли 2002 г. като част от Hellenic Petroleum Group, ЕКО България празнува своята успешна 20 годишнина история и множество постижения. Компанията вече има верига от близо 100 бензиностанции под марката ЕКО и планира допълнително да разшири обхвата си на територията на Република България като част от стратегията си за развитие. Досега компанията е инвестирала повече от 100 милиона евро в българската икономика от 2002 г. насам и има 1100 служители, свързани с ЕКО България.

Значима промяна чрез нова корпоративна идентичност

Новата корпоративна идентичност беше представена на 21 октомври 2022 г. на грандиозно събитие, проведено във Форум Джон Атанасов в София Тех Парк, на което присъстваха представители на бизнеса, индустрията и държавните институции и регулатори. Новото име отговаря на обещанието на компанията да се ангажира с интелигентни енергийни решения, като същевременно почита дългогодишнота си история. Превръщайки се в HELLENiQ ENERGY, компанията показва своя ангажимент да се развие отвъд петролната индустрия в една интегрирана енергийна компания. Да се превърне в компания, която има водеща роля в цялата верига на стойността на енергията и включва строги критерии за екологично, социално и корпоративно управление (ESG) в своите операции и бъдещи приоритети.

По време на събитието Групата разкри и новото си лого, всеки аспект от което е внимателно проектиран, за да представлява част от идентичността на HELLENiQ ENERGY. Поддържайки силна връзка с историята на компанията, разпознаваемите ивици са еволюирали във вълна от енергия, която показва и прави видим започнатия преход, докато пътеводната звезда представлява искрата на интелекта и е водещ елемент. Новата визия на елементите на логото има за цел да илюстрира към какво се стреми HELLENiQ ENERGY: енергиен преход и прогрес. Новият външен вид на марката на HELLENiQ ENERGY също се характеризира с ярък и силен цветови код, с палитра, състояща се от първични и вторични цветове, палитра, която е знак на почит към дълбоките корени на Групата в Гърция. Цветът Ocean Blue, който носи силна асоциация с гръцкото необятно синьо море, е основният цвят на марката, използван в логото и следователно важен компонент на цялата марка.

Изпълнителният директор на HELLENiQ ENERGY, г-н Андреас Сиамисис, с гордост разказа за  ребрандирането по време на събитието: „Планираме и работим в името на бъдеще, което да е по-чисто и по-устойчиво за всички и навсякъде, където компанията оперира. Ние се стремим да постигнем 50% намаляване на емисиите на CO2 до 2030 г. и достигане до нула емисии през 2050 г. Като HELLENiQ ENERGY, ние се стремим да продължим да следваме пътя на високи постижения и да бъдем пример за подражание, да движим развитието напред, като същевременно допринасяме за екологичния растеж, както и за енергийния преход. Същевременно обаче вярваме, че е също толкова важно да адаптираме традиционните дейности на компанията към нова среда и да продължим да бъдем ключов фактор за непрекъснатите доставки, особено в настоящите трудни времена.“

Изпълнителният директор на EKO България, г-н Андреас Триантопулос, уточни по време на събитието: „Освен планираното разширение на търговската мрежа в България, което вече е в ход, и с цел разширяване на нашия географски отпечатък, ние предвиждаме инвестиции в ключови EV и PV проекти и обширно надграждане и обновяване на оборудването на нашата мрежа от бензиностанции през следващите няколко години. ЕКО България работи вече 20 години като отговорна компания със значителен социален принос. Ние участваме активно в българското общество, като подкрепяме уязвими групи, предоставяме възможности за младите, отстояваме идеалите на спортния дух и като цяло допринасяме за популяризирането на страната. През всичките тези години сме приемали въпроса за пътната безопасност като лична и корпоративна кауза и работим интензивно по тази тема в България. Обещаваме да продължим нашия ангажимент да допринасяме за българското общество по съществени и значими теми“.

За ЕKO България:

ЕKO България ЕАД стъпва на българския пазар през 2002 г. Компанията е част от HELLENiQ ENERGY Group - една от водещите енергийни групи в Югоизточна Европа. Успешното развитие на ЕKO България е резултат от следване на основната й мисия – да предлага разнообразие от продукти с гарантирано качество и възможно най-доброто обслужване. Компанията разполага с непрекъснато разширяваща се мрежа от 95 бензиностанции към момента, опериращи под търговската марка ЕKO на територията на Република България, където повече от 1000 души обслужват нашите клиенти. Досега компанията е инвестирала над 200 милиона лева в българската икономика от 2002 г.

About EKO Bulgaria:

ЕKO Bulgaria EAD entered the Bulgarian market in 2002. The company is part of HELLENiQ ENERGY Group -  one of the leading energy groups in Southeast Europe. The successful development of ЕKO Bulgaria is a result of following its main mission – to offer a variety of products with guaranteed quality and the best possible service. The company has a continuously expanding network of – currently - 95 petrol stations, operated under the brand name EKO on the territory of the Republic of Bulgaria, where more than 1,000 people serve our customers. So far, the company has invested more than 200 million leva in the Bulgarian economy since 2002.