ЕКО Европейското първенство по картинг с втори старт в България

ЕКО България е отново основен партньор на най-голямото събитие в календара на моторните спортове в България, носещо името на компанията – „ЕКО Европейското първенство по картинг“, чийто втори кръг се проведе на пистата в град Хасково на 12 и 13 юни


14 юни 2021 г. Самият старт на „ЕКО 24 часа на България“, край Хасково бе даден точно в 12 часа, на 12 юни, а в него се включиха над 250 пилоти от 16 нации, разпределени в 42 отбора, които се състезаваха в две категории: Gold - до 84 кг и Pro - до 94 кг.

Освен големия брой участници, отбори и нации, успехът на събитието се измерва и с големия медиен интерес. Медиите неизменно преследваха „Отбора на звездите“, съставен от спортни, музикални и арт звезди. Не по-малък бе и интересът към отбора на „ЕКО и приятели“, в който се включиха представители на различни медии, служители на компанията и фенове от Фейсбук. Над 35 медии (телевизия, преса и дигитални канали) отразиха 24 часовата надпревара в Хасково.

В класирането в категория PRO на челното място за втора година, се класира френският отбор на MRK Pro, който реализира 1 576 обиколки, изминавайки близо 1700 километра. На втора позиция остана отново френски отбор, Kart&Diem Pro, завършил с 2 обиколки зад победителите. В този отбор бе и най-челно класиралият се българин – Георги Ванков. На трето място финишира тимът от Швейцария, Eiriz Racing Suisse 2, с изоставане от 3 обиколки от първата позиция. В този отбор отново имаше българско участие в лицето на Венцислав Василев и Веселин Паунов, направил и най-бързата обиколка за цялото състезание.  В категория GOLD първи завърши швейцарският отбор на Eiriz Racing Suisse 3, а среброто отиде при един от българските отбори, Pro Racing Team. На трето място в категорията се класира тимът на Beokart GP от Сърбия.

И този път статистиката показа удивителни резултати. За едно денонощие на картинг пистата в град Хасково, отборите изминаха общо над 60 000 обиколки при 1 440 минути постоянно каране. Организаторите отново успяха да предизвикат всички състезатели като точно на 12-ия час от старта на надпреварата, в полунощ, посоката на движение на трасето бе обърната, което  бе съпроводено от зрелищна заря. Промяната  бе голямо изпитание и натоварване за духа и тялото на всички пилоти, които трябваше да се преборят с липсата на сън и преумората след 12 часа каране. 

Както вече бе споменато и тази година срещу професионалните картинг състезатели се изправи „Отбор на звездите“. В него взеха участие актьорът Наум Шопов, певецът Рафи Бохосян, олимпиецът Йордан Йовчев, ултрамаратонецът Краси Георгиев и единственият българин, пилотирал Формула 1, Владимир Арабаджиев. В “Звездния отбор” бяха и младият картинг пилот Калоян Върбицалиев, инфлуенсърът Радо, известен като Epic Bath Guy и Александър Данчев – Shondy. Те завършиха на последно място, но представянето им донесе страхотни емоции, усмивки и незабравими спомени. Организаторите се включиха и в благотворителната кампания за малкия Гого от Хасково, предоставяйки част от средствата, събрани от таксите за участие в състезанието за неговото лечение.

ЕКО Европейското първенство по картинг ще продължи с още два старта: на 29 август ще се проведе „ЕКО 8 часа на България" на писта "Пауталия" в гр. Кюстендил, а на 2-3 октомври „ЕКО 24-часа на България" на картинг писта "Хасково" в гр. Хасково.