„Еко 8 часа на България“ се състоя в Кюстендил


С адреналин и хъс за победа първото място на „Еко 8 часа на България“ спечели отборът на “Паусилев”

Остават още 3 старта от картинг шампионата за издръжливост, които ще се проведат на пистите в Кюстендил и Хасково

26 април 2021 г. На 25 април писта „Пауталия“ край Кюстендил бе домакин на първия старт от Европейския шампионат по картинг за издръжливост. Състезанието се проведе за първи път в 8 часов формат като предните две години, той бе 12 и 24 часа.  В „ЕКО 8-часа на България“, взеха участие 95 пилоти, от 25 отбора, сред които състезатели от Украйна, Испания, Италия и Северна Македония.

И тази година пилотите избираха да се състезават измежду 2 категории, в зависимост от тежестта им. Категория PRO - изравняване на 83 кг. с екипировката, където първи пресече финалната линия отборът на “Паусилев” , следван, с разлика от 28 секунди, от отборът на „VZ-Intercom RT”. Бронзът отиде при момчетата от „GLS ”.

Категория GOLD - изравняване на 93 кг. с екипировката, където първи се класира отборът на „Montana Extreme“, а второ и трето място на почетната стълбичка заеха отборите на „SVL“ и  Pro Racing

Тази година за първи път беше даден и приз за най-бърза обиколка, който отиде при италианеца М. Бурци, от отборът на VZ-Intercom RT ”. Времето, за което направи една обиколка е  58.898 секунди, на трасе с дължина 1050м. и 13 завоя.

Пред състезателите в „Еко 8 часа на България“, отново бе поставено предизвикателство. След четвъртия час от началото на старта, бе обърната посоката на движение, което по никакъв начин не попречи на пилотите да дадат най-доброто от себе си в оспорваната надпревара. Те направиха общо 450 обиколки. По-малко от минута разделя първите 5 отбора след ожесточената битка, която се проведе в рамките на 480 минути.

Календарът на шампионата за издръжливост, чиито генерален спонсор за трета поредна година е Еко България продължава с „ЕКО 24-часа на България“, който ще се проведе на 12 - 13 юни, на картинг писта „Хасково“, гр. Хасково. Това ще бъде и най-голямото спортно събитие в моторните спортове през годината. За всички любители на картинг спорта ще има още два старта с формат 8 и 24 часа. Първото на 29 август на картинг писта „Пауталия“, в гр. Кюстендил, а второто отново с домакин картинг писта „Хасково“, гр. Хасково.